Bende Rita^

 

2009 óta EMK társtréner, Édesanyaként 4 fiút növelgetek, eredeti szakmám: rajzfilm animátor – grafikus

2006-ban ismerkedtem meg az EGYÜTTMŰKÖDŐ KOMMUNIKÁCIÓ adta lehetőségekkel. Életembe mély kapcsolódást hozott önmagammal, belső gyermeki részemmel és felsőbb Énemmel egyaránt. Segít a múltam tudatos feldolgozásában, a régi sérelmek, fájdalmak elengedésében és a gátló, zsigeri reakciók helyett nagyobb tudatossággal cselekedni. Belső Erőt merítek általa,hogy félelmeimmel szembenézhessek.A JELENBEN TART.

Az EMK  terjesztését hivatásomnak tekintem. Szeretném ezt a kincset Mindazokkal megosztani, akik szeretnék az életüket tudatosabban élni, régi zsigeri reakcióink “háborújából” kilépve tudatosan békét teremteni, ezzel önmagunknak és gyermekeinknek egy békésebb, egészségesebb és boldogabb jövőt álmodni, megvalósítani. Lehet ezt csoportos tréningeken együtt tanulva vagy személyes találkozó alkalmával önmagadra figyelve, mélyülve, feloldódva.

Elérhetőségeim: 0670 637 0520 /  benderita.emk@gmail.com

 

Fülöp Richárd^

Az EMK-t a magyarul megjelent „alapkönyv” elolvasása után Jónai Éva Hava mellett gyakoroltam, az első társtréneri kör tagjaként 2002 környékétől. Nemzetközi intenzív tréningeken szerencsém volt többek között a következő trénerektől is tanulni: Marshall Rosenberg, Nada Ignjatovic Savic, Dunia Hategekimana, Jeff Brown, Ian Peatey, Sylvia Haskvitz, Deborah Bellamy. Bevezető beszélgetéstől több napos céges tréningig bármit vállalok, mert szeretnék fejlődni és ezt az egyszerű Kincset, ezt a mély Megoldást továbbadni.

fuloprichard@emk.hu

Az EMK célja hogy elgördítse az akadályokat az elől, amit mi emberek végső soron mindennél jobban szeretünk: mélyen kapcsolódni önmagunkhoz és másokhoz, és hozzátenni az élet szépségéhez. Egy gondolkodási és nyelvi séma, ami felszínre segíti természetes együttérzésünket, így együtt tudunk lenni a fájdalommal, ahelyett hogy menekülnénk előle. Önismereti eszköz is, gondolataink, érzelmeink, igényeink tudatosítására, személyes felelősségünk felvállalására és erőnk, szabadságunk használatára tanít.

Világszerte bevált módszer a mediáció, konfliktuskezelés, oktatás-nevelés, csapatmunka, a munkahelyi, üzleti és politikai élet területén. Frederic Laloux magyarul megjelent könyvét szervezetfejlesztéshez ajánlom.

 

Redő Júlia^

Egész kicsi koromtól fogva a tánc, az egész testet, lelket mozgásba hozó “beszéd”, amit magaménak érzek és használok. Sokáig eszembe se jutott nyitottank lenni a hétköznapi életben, olyan szabad tudok lenni, és együtt lenni a tánc által, és olyan intimitást élek meg, amikor tánc közben “adom” magam — megnyilvánulok, és fogadom a másik megnyilvánulásait. Azt gondoltam, hogy nincsenek szavak, és nincsenek keretek ahhoz, hogy a tánchoz hasonló hitelességet, kapcsolódást megéljünk, “akkor pedig minek?”. Valahol tudat alatt talán — most már látom — egyezségre jutottam magamban, hogy ha táncolhatok, és ott feltöltődhetek, akkor rendben van az is, amennyire képesek vagyunk találkozni, összekapcsolódni egymásközt: a szüleimmel, testvéreimmel, haverokkal, tanárokkal, kollégával… Táncházban nőttem fel, ahol a természet közelségében élő emberek mozgása, gesztusai generációk sora alatt letisztulva művészetté váltak. Ezen a módon nem egyes alkotók, vagy előadók privilégiuma a művészet, hanem minden ember saját képére faragott kifejező eszköze.

Viszonylag keveset dolgoztam együttesekben, inkább kamara csoportokban, (Téka kamara együttes, Háromszék Állami Népiegyüttes Erdélyben) stúdiómunkákban, szólistaként, de leginkább táncpedagógusként, itthon és külföldön azokkal, akik a maguk és párjuk kedvére az “utcáról bejőve” akartak táncolni. Éppen azért
választottam ezt, hogy a tánc bensőséges kifejező erejét, eszközként tudjam másokhoz is eljuttatni. A Táncművészeti Főiskola Néptánc – Pedagógia szakán
szereztem diplomát 1996-ban.

Huszonévesen olyan megrázó magánéleti változásokon mentem át a családomban és a párkapcsolatban is, hogy elkezdtem keresni a kapcsolatot fizikai és
lelki-szellemi között, minthogy ez az egymásra hatás a táncban test és lélek között régóta egyértelmű számomra.

Foglalkoztam Kineziólógiával, Prána Nadival, Pszichodrámával, Gyerek színjátszó-rendező képzést végeztem, és saját életemből tanulva egyéni
konzultációkra jártam Merényi Mártához és Szentpéteri Juliannához egyik EMK mesteremhez, kontakt tánc tréningre Goda Gáborhoz.

Az EMK-ról legelőször anyámtól, Jónai Éva Havától hallottam, aki behozta Magyarországra ezt a tudást. Akkor került a figyelmem középpontjába, mikor
láttam, hogy a szép elveken túl, valóban, legalább 30 év berögződésein tud változtatni.

Amikor Hava elkezdett tréninget tartani elmentem hát, és lenyűgözött az egész nap atmoszférája: egyszerre éltem meg szabadságot és koncentráltságot — figyelmet.
Ilyenkor a jelen pillanatról van szó, mégis gyógyul a múlt is, és energiát kapnak a vágyott jövőre vonatkozó célok. Nincsen jó és rossz oldalon állók, minden ember
figyelmet érdemel érzelmei és szükségletei miatt — és ha meg is kapják, akkor megértés születik. Az EMK-ban szeretem, hogy önállóságról szól, vagyis minden
alkalommal, mikor használja valaki, fejlődik, gyógyul, épül körülötte és benne a világ. Nem kell feltétlenül kezelésre járni ahhoz, hogy érezhető legyen a hatása,
mert saját magunkon ill. egymáson is tudunk segíteni vele, ami erősíti az önállóságot, egyenrangúság tudatot, saját felelősség vállalást.

A tréning utáni lelkes beszélgetésben megszültük az ötletet Havával, hogy legyenek folyamatos képzések, így elindultak a két, majd a három éves tréner
képzők, melyet magam is elvégeztem. Zárásként pedig egy kilencnapos nemzetközi táborban Marshall Rosenberg, a módszer megalkotója tartott képzéseket
számunkra.Mielőtt magam is tréningeket tartottam volna, rengeteg saját élményen, tapasztalaton keresztül töltődtem fel férjemmel, lányommal, testvéreimmel,
kollégáimmal, barátokkal.

Az EMK képzések mellett 5 éve vezetem az általam alapított “VanMit! ” Társulatot, ahol közösségben csiszolódva tanuljuk és tudatosítjuk mindazt, amit a néphagyomány az emberi kapcsolatokról a néptáncban őrzött meg.

Nagy öröm számomra, hogy mint EMK tréner, vagy akár a hétköznapi életben is, ma már táncolási lehetőség nélkül is tudok olyan légkört teremteni, ahol igazán találkozni, feltöltődni tudunk.

Édesanyám halála után azon dolgozunk a tanítványaival, barátaival, hogy együttműködő közösségként vigyük tovább az EMK minél szélesebb körben való megismertetését és gyakorlatát.

E-mail elérhetőségem: redojuliemk@gmail.com

 

Strasser Kata^

Strasser Kata

Magamról: 1989-ben, fiam 4 éves korában, kezdtem komolyan keresni valamilyen más lehetőséget a tanult, megszokott kommunikációs szokásaim helyett. Eleinte ilyen tárgyú könyveket olvastam, majd elvégeztem Thomas Gordon: Szülői Eredményesség Tréningjét, és később (1993) további képzésen e téma Instruktora lettem.

1996 óta tanulom és gyakorlom az Erőszakmentes Kommunikáció módszerét. Azóta, a modell kidolgozójának, Marshall Rosenbergnek szinte minden magyarországi tréningjén részt vettem.

1999-től két és félévig tartó Személyközpontú Mentálhigiénés Képzést végeztem. Ennek alapjául Carl Rogers személyközpontú pszichológus szemlélete és gyakorlata szolgált. Az Erőszakmentes Kommunikáció modelljének kidolgozásához Marshall Rosenberg, Rogers személyközpontú megközelítését is fölhasználta.

Ugyancsak 1999-ben kezdtem gyakorló csoportokat vezetni, és tanfolyamokat tartani szülőknek, tanároknak, diákoknak, segítő foglalkozásúaknak és nevelőknek. Az Erőszakmentes Kommunikációt szívesen alkalmazom az egyéni beszélgetésekben is, hogy könnyebben ki tudjuk fejezni magunkat, és a kapcsolatainkat örömtelibbé tegyük.

Elérhetőségeim:
Weboldal: www.emkommunikacio.hu
E-mail: info@emkommunikacio.hu
Telefon: (+36 70) 250 6233; (+36 1) 720 0509
Tréningnaptáram

 

Szűcs-Kádas Eszter^

Marketinges közgazdászként kezdtem a pályámat, és kb. 15 évig dolgoztam ilyen munkakörökben különböző multinacionális cégeknél, mert élveztem az összetett gondolkodást és problémamegoldást illetve, kreativitást igénylő feladatokat. Időközben felismertem viszont azt, hogy számomra a számokon, piacrészeken és az anyagi sikeren túl az emberek és a közöttük lévő a kapcsolat minősége, ami számít.

2008-ban ismerkedtem meg az EMK-val és azzal a minőséggel Jónai Éva Havánál, amit ennek a szemléletnek és nyelvnek segítségével tapasztaltam meg mind önmagam, mind mások irányába. Azóta is gyakorlom és igyekszem megosztani másokkal. Különösen érdekel és kihívásnak tekintem az intézményi (céges) környezetben való alkalmazását. 2012-ben a SOTE-n elvégeztem a mentálhigiénés és szervezetfejlesztői képzést, így a tréningek illetve jelenlegi munkahelyemen minden eddigi tapasztalatom ötvözni tudom.

Szabadidőmben bortúrákat idegenvezetek angol nyelven.

Elérhetőség:
kadas.eszter@gmail.com
0630-500-0150

 

…további trénerek^

… az EMK közösség oldalon.