seal_spiralA SEAL-Hungary Alapítvány 1995-ben jött létre egy angliai központú nemzetközi tanulásfejlesztő hálózat (SEAL, Society for Effective, Affective Learning – Hatékony, Érzelmekre-ható Tanulás Társasága) ihletésére különböző innovatív oktatás-nevelési, kommunikáció fejlesztési, mentálhigiéniai, egészségmegőrzési módszerek magyarországi terjesztésére.

Az EMK (Erőszakmentes Kommunikáció néven) 1996. májusában, a SEAL-Hungary Alapítvány által szervezett “Keresztutak” nemzetközi konferencia alkalmával jelent meg először Magyarországon. A konferencia, melyet Jónai Éva Hava és lelkes csapata szervezett, az új utakat kereső oktatási, nevelési, mentálhigiéniai kutatók, szakemberek és művészek találkozója volt. A konferencia főelőadója, Dr. Marshall Rosenberg, 400 magyar és külföldi résztvevő előtt mutatta be az EMK-t.

1996-tól egyre inkább az EMK került az Alapítvány munkájának középpontjába. 1996 augusztusában Marshall Rosenberg újra eljött Magyarországra, és elindult egy kis csoport képzése. A csoport heti rendszerességgel tartotta találkozóit, és egymást támogatva gyakorolta az EMK-t. Az elkövetkező években több külföldi tréner járt Magyarországon az Alapítvány meghívására: Nada Ignatovich-Savic Szerbiából, Liv Monroe az Egyesült Államokból. Trish Dickinson és Dunia Hategekimana Nagy Britanniából. 1996-ban alakult gyakorló csoportunk néhány tagja – Fehér László, Gál Éva, Ruczek Éva, Strasser Katalin, Szentpéteri Julianna, Vámos Eszter – szintén tart EMK gyakorló csoportokat és tréningeket.

1997-ben Alapítványunk kiadta Marshall Rosenberg 1996 májusi és augusztusi budapesti előadásainak szövegét, és Nancy Sokol-Green „Zsiráfosztály – ahol öröm tanítani és élvezet tanulni” című könyvét.

1999-ben az Agykontroll Kft. kiadásában megjelent Marshall Rosenberg, A szavak ablakok vagy falak című könyve, (amely 2001-ben került utánnyomásra), majd 2005-ben megjelent az Így is lehet nevelni és tanítani című könyv.

2000-ben Jónai Éva Hava és Rambala Éva megkapták a nemzetközi hálózat akkreditációját, és azóta rendszeresen tartanak tréningeket és bemutató előadásokat.

2001-ben az Alapítvány 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésre kapott engedélyt a Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus Továbbképzési Intézettől, amelyet 2006-ban megújítottunk (OM 298/52/2006). Az elmúlt évek során több száz pedagógus választotta az EMK tanfolyamokat.

2009-ben megújul az EMK neve: Erőszakmentes Kommunikáció helyett Együttműködő Kommunikáció. Új logó és új honlap készül.

Az Alapítvány által szervezett hazai és nemzetközi konferenciák:

1996 május 21-26. „Keresztutak” nemzetközi konferencia — az Ember Teljességéért. A konferenciára 30 ország közel 100 tanulás és kommunikáció fejlesztő kutatója, előadója és művésze jött össze. 16 teremben voltak kiállítások és több alternatív iskola bemutatói. Közel 400 résztvevő hallgatta Marshall Rosenberg előadásait, énekelt, táncolt, ünnepelt együtt. Archívum…

1996-99 Tanulás-módszertani konferencia sorozat — 10 hétvégi konferencia a teljesség szemléletű oktatás-nevelés jegyében. Előadóink között voltak: Popper Péter professzor, Dr. Bagdy Emőke, Fenyő Ervin előadó, a Waldorf pedagógia egyik magyarországi úttörője.

2004 október 22-24. „Utak a békéhez – Lélek a nevelésben” nemzetközi konferencia, 28 ország előadóinak közreműködésével  közel 400 ember részvételével a Városmajori Gimnáziumban. A konferencia első napján Békeoszlopot állítottunk fel a MIllenáris parkban, hajókirándulást a Dunán tettünk a Dunán Masaru Emotoval, aki a “Víz üzenetét” hozta el nekünk. Énekkel, körtáncokkal ünnepeltük és áldottuk meg a Duna vizét. A konferenciát a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen rendezett Erőszakmentes Kommunikációs nappal zártuk. Archívum…

2004 márciusában indult el EMK társtréner képzésünk azok számára, akik szeretnének elmélyedni az EMK-ban, beépíteni azt az életükbe, és van egy olyan jövőképük, hogy idővel tanítani szeretnék azt. 2006 óta tíz társtréner végezte el a képzést és a zárógyakorlatot: Árvay István, Borbély Lívia, Gombás Eszter, Guttman Barbara, Haas Laura, Halász Péter, Hoos Rita, Kovács Gábor, Redő Júlia és Verschoor Brigitta. Vannak közöttük, akik hivatásszerűen adják tovább az EMK-t, vannak, akik munkájukba építették be vagy más témájú tréningjeikbe integrálták, vannak akik külföldön élnek, és vannak akik pedagógusként mindennapi munkájukban használva, tanítványaiknak, kollégáiknak adják át tudásokat. http://emk.hu/bemutatkozunk/tarstrenerek/

2006-ban 9-napos intenzív, nemzetközi EMK tréninget szerveztünk, amelynek vezető trénere Marshall Rosenberg volt. 70 résztvevő gyűlt össze 15 országból. Élményekkel teli meghitt légkörben, sok nevetésben, humorban, szeretetben töltődtünk, tanultunk. Képek…

2005 szeptember 11-én EMK Iskolanapot tartottunk a Szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumban. Vendégünk volt, és bemutatót tartott Liverpoolból Clarence Harvey iskolaigazgató, aki fekete öves harcművész. Az Összjáték Együttes részvételével improvizációs szituációs játékokon keresztül mutattuk be az EMK használatát az iskola diákjainak és pedagógusainak. Képek…

2005-ben együttműködési szerződést kötöttünk a pusztaszabolcsi 3. sz. óvodával, amely felvette a „Zsiráfóvoda” nevet, és EMK bázis óvodaként működik. 2009 januárban együttműködési szerződést kötöttünk a Budapest, IX. kerületi Harmat Iskolával, amely bázis iskolánkként működik. Mindkét intézményben rendszeres nyilvános bemutatókat tartunk, amelyeken azt mutatjuk be, hogyan adjuk át az EMK eszközeit a gyerekeknek. http://emk.hu/bemutatkozunk/emk-az-ovodaban-iskolaban/

2009. márciusában Országos Erőszakmentes Kommunikáció Konferenciát tartottunk a Budapest XVI. kerületi Erzsébet Ligeti Színházban, 150 fő részvételével, amelynek fővédnöke Csépe Valéria az MTA főtitkárhelyettese volt.

2005 óta rendszeresen szervezünk 3-5-7 napos intenzív tavaszi, nyári táborokat, melyeknek hagyományos részei a harcművészetek, jóga, labirintus járás, magyar és nemzetközi körtáncok, kontakt-tánc, közös éneklés, zenélés. 2006-ban vendég előadónk volt Louise Bloemen (Hollandia) akivel az EMK mellett más önismereti modellekről szerezhetünk élményeket, 2008-ban vendég előadónk Bonita Ford Kanadából, akivel az EMK és a harcművészet élményeiben mélyedtünk el. A 2008-ban nyári táborunkban elindítottuk a családi táborok hagyományát. Megszületett az elhatározás, hogy ezt még folytatjuk… 2009 augusztusában Máriahalmon, a Biofaluban 25 felnőtt és 17 gyermek táborozott együtt (8 hónapostól 13 éves korig). Reggel és este bensőséges órákat töltöttünk a gyerekkel játszva, énekelve, zenélve, mesélve. Óvónő vigyázott a gyerekek biztonságára, mesélt, játszott a legkisebbekkel, amíg a nagyobbak élvezték a kert zegzugait, gyümölcseit, szabadságát. Megköszöntük az Alapítvány önkénteseinek munkáját. Csapatépítő játékok, elmélyedés, töltődés, gyakorlási lehetőségek, meghatott elcsendesedések, sok önfeledt nevetés közösséget teremtett. Képek…

Néhány intézmény

– ahol az elmúlt években bemutató előadásokat, tréningeket és konzultációkat vezettünk (a teljesség igénye nélkül):

1996-99 Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
2003 Szabadkígyósi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Int.
2004 Dunaharaszti 3 Általános Iskola és 4 óvoda pedagógusai
2005-8 Wellnet Bt.
2005 EMK Iskolanap a szentendrei Móricz Gimnáziumban
2005 Zöldkakas Líceum
2005 Pusztaszabolcsi Zsiráfóvoda
2005-8 Születés Hete Fesztivál
2006-8 KAPSZLI Károli Gáspár Református Egyetem pszichológia konferenciája
2007-9 Civilkomp (civilek a Kommunikációs Pályán)
2007 jan. Rendőrtiszti Főiskola Nemzetközi Konferencia
2007 Tata, Kőkúti Általános Iskola
2007 Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség
2007-9 Rákosszentmihályi-Sashalmi Evangélikus Egyházközség
2008 febr. Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ
2008 TAVAM (Társaság a Várandósság és Anyaság Megszenteléséért Alapítvány)
2008 Békés, Eötvös József Általános Iskola
2006-óta Bp. IX. ker. Harmat Általános Iskola
2008 Dunaújvárosi Óvodák
2009 Civitas Pedagógiai Intézet „Erőszakmentes Iskola” konferenciák (Budaörs)
2009 márc. Országos Pedagógiai Konferencia (Bp. XVI. Corvin Művelődési Ház Erzsébetligeti Színház)

EMK-ról a médiában megjelent cikkek, riportok:

Nők Lapja rovat: “Valaki valahol – erőszak nélkül…” ( V. Kulcsár Ildikó cikke)
http://emk.hu/emk-cikkek/nok-lapja-rovat-valaki-valahol-eroszak-nelkul/

“Ahogy érdemes vitázni” (Kovács Ágnes cikke a Men’s Health magazinban, 2006 szeptember)
http://emk.hu/emk-cikkek/ahogy-erdemes-vitazni/

“Beszéd a szeretet nyelvén” (Riport Árvay István EMK társtrénerrel, megjelent “A Kistérség”-ben, a Veresegyházi Többcélú Kistérségi Társulás lapjában, 2006 októberében)
http://emk.hu/emk-cikkek/beszed-a-szeretet-nyelven/

“Interjú Zsiráfnyelven” (megjelent a HarmoNet újságban, 2004 szeptember 6.)
http://emk.hu/emk-cikkek/interju-zsirafnyelven/

“Az új évezred új fegyvere! Nem rakéta, nem bomba, nem vegyifegyver, hanem az Erőszakmentes Kommunikáció!” (A GROW TMI interjúja dr. Marshall B. Rosenberggel)
http://emk.hu/emk-cikkek/az-uj-evezred-uj-fegyvere-nem-raketa-nem-bomba-nem-vegyi-fegyver-hanem-az-eroszakmentes-kommunikacio/
http://grow.hu/tudastar/tematikus_anyagok/eroszakmenteskommunikacio

“Mi is az a Zsiráfnyelv?” (Vég Erzsébet cikke)
http://emk.hu/emk-cikkek/mi-is-az-a-zsirafnyelv/

‘Beszélsz zsiráful?” (Jánosi Valéria interjúja Jónai Éva Havával)
http://emk.hu/emk-cikkek/beszelsz-zsiraful/
http://www.pixter.hu/video?id=16370