EFT – Érzelmi Felszabadítás Technika^

Gary Craig előszava az EFT kézikönyvhöz

Különleges Üzenet azoknak, akik letöltik ezt a kézikönyvet a web-oldalunkról:

Ez a kézikönyv egy kiindulási pont — egy bevezető az Érzelmi Felszabadulás Technikába (ÉFT). Ezen kívül ez a kézikönyv a kiterjedtebb és alaposabb videó/DVD tréning kiegészítője és kísérő-könyve is, azonban önmagában nem ad teljes képzést.

Tanulmányozd ezt az anyagot szorgalmasan és alkalmazd az itt leirt technikákat magadon és ismerőseiden, és minden valószínűség szerint azonnali, gyakran mélyreható változást fogsz tapasztalni. Ez az amit az Érzelmi Felszabadulás Technika (ÉFT) biztosithat számodra, bár biztosan előfordul majd, hogy minden igyekezet ellenére az eredmény elmarad.

Vajon ebben az esetben miért nem működik..? Miért működik mindenki másnak, csak nekem nem..? Miért van az, hogy egyes esetekben a hatás tartós, máskor meg nem..? És így tovább…

Ezekre a kérdésekre mind megvan a válasz, de nem ebben a kézikönyvben. A válaszokat a részletesebb tréning és a tapasztalat hozza meg. Egy kezdő sebész sem tanulhatja meg mestersége minden csínját-bínját pusztán könyvekből. Arra is szüksége van, hogy tapasztaltabb kollégák, mesterek munkáját megfigyelve, magtapasztalva tanuljon és emelkedjen mesterfokra. Tréning videóink és audio felvételeink gazdag forrásai annak amit én úgy hívok, hogy ÉFT (Érzelmi Felszabadulás Technika) mesterfokon. Akik ezt a fokot el akarják érni, további képzésre lesz szükségük.

Ami az ÉFT módszer meglepő fizikai gyógyító hatását illeti

Az Érzelmi Felszabadulás Technika (ÉFT) eredeti a célja az volt, hogy a pszichoterápiát forradalmasítsa. Ezt a célt el is értük azzal, hogy az ÉFT alkalmazása a terápia időtartamát az előtte szükséges hónapokról vagy évekről órákra, sőt gyakran percekre csökkentette le. Ezzel párhuzamosan azonban újra és újra észleltük azt a tényt, hogy az érzelmi felszabadulást mélyreható spontán fizikai gyógyulás is kíséri, mint például látásjavulás, fizikai fájdalom, mint például fejfájás megszűnése, rák okozta fájdalom és egyéb szimptómák csökkenése. Ennek oka – mi úgy gondoljuk – az, hogy az Érzelmi Felszabadulás Technikák a betegségek azon mélyebb kiváltó okait célozzák meg, amelyeket a nyugati gyógyitó gyakorlatok többnyire teljesen semmibe vesznek. Az általános orvosi gyakorlat például nemigen foglalkozik a test enegia rendszerében esetlegesen fenálló zavarral, és nem fektet súlyt az érzelmi okokra sem, amelyek ugyanakkor az ÉFT sarkkövét alkotják. Így hát nem csoda, hogy az ÉFT eredményt ér el ott, ahol a hagyományos orvostudomány tehetetlennek mutatkozik. Egyszerűen azért, mert mi a felszín alatt lévő okokat célozzuk meg, melyeket eddig teljes egészében figyelmen kívül hagytak. Amikor ezt az ÉFT Kézikönyvet írtam, még nem voltam tisztában azzal, hogy milyen széleskörű és mélyreható fizikai gyógyulást vagyunk képesek elérni az ÉFT segítségével. Következésképpen a hangsúlyt az érzelmi gyógyulásra fektettem, és a kézikönyv távolról sem foglalkozik annyit a drámai fizikai gyógyulásokkal, amennyire ezek gyakoriak és amennyit a téma érdemelne. De mivel ez a kézikönyv annyira hatékony oktató eszköznek bizonyult, úgy döntöttem, hogy inkább meghagyom eredeti formájában, mintsem újra írjam azért, hogy a fizikai gyógyulásra több hangsúlyt fektethessek. Végeredményben arra kell ráébrednünk, hogy a mélyebb okok érzelmi és energetikai természetűek, és ezt bőségesen illusztrálják az alábbi oldalak. Mindazonáltal, mintegy emlékeztetőül, a kézikönyvben itt-ott beillesztettem fizikai gyógyulásról szóló referenciákat. Szintén fontos tudatosítani, hogy e kézikönyvben leírt technikák nem helyettesítik a szakszerű orvosi ellátást!

Gary Craig

Letöthető kézikönyvek:

EFT-kézikönyv

EFT rövid

12 EFT lecke

Letölthető munkalap: EFT kopogtató pontok

Gary Craig  jóvoltából szabadon másolható a kézikönyv, személyes használatra.

Kereskedelmi forgalmazása NEM engedélyezett.

© Gary Craig @ www.emofree.com

Magyar fordítás, Hungarian translation © Csontos Ágnes 2007@ www.emotionalfreedom.net és www.eftmagyar.ning.com

A 12 meridián pont kopogtatása^

Kb. hetet kopogtatunk minden ponton

1. pont (fejtetőn)

Ennél a pontnál fogalmazom meg a témát: pl.

„Akármilyen …(érzelmi vagy fizikai fájdalom, kihívás) érzem magam, mélységesen szeretem, és tökéletesen elfogadom magam!”

(vagy pl. : „Bár az unokanővérem szörnyű szenvedésen ment keresztül, mégis mélyen és teljes egészében szeretem és elfogadom magam, és velem minden rendben van”)

Intuíció alapján kimondom, hogy 1-10 számskálán milyen intenzitásúnak élem meg a fájdalmat, majd //:3x kimondom a fenti mondatot, miközben ütögetéssel stimulálom az alábbi pontokat. Innentől kezdve minden pontnál csak utalok a fenti kijelentésre, nem kell az egészet elmondani, pl.

„Az a szomorúság, vagy fejfájás, vagy allergia…” („az unokatestvérem szenvedései”) vagy később, amikor már úgy érzékelem, hogy lejjebb ment az intenzitás a számskálán, akkor így mondom, pl.

„Az a maradék szomorúság, (kétségbeesés, fejfájás, vagy allergia…)”

2. pont – Kézfej külső oldalán – „karate pont”

3. pont (arcon 1.) – A szemöldök belső pontja (hólyag meridián 2 pontja)

4. pont (arcon 2.) – A szem külső sarka (epe meridián 1. pontja)

5. pont (arcon 3.) – Szem alatti csont középen (gyomor meridián 1 pontja)

6. pont (arcon 4.) – Az orr és a felsőajak között (kormányzó meridián utolsó pontja)

7. pont (arcon 5.) – Alsó ajak és áll közötti pont (befogadó meridián utolsó pontja)

8. pont (mellkason 1.) – Kulcscsont alatti mélyedés (vese meridián utolsó pontja)

9. pont (mellkason 2.) – A mellkas oldalán érzékeny rész (melltartó vonal) (lép meridián)

10. pont (mellkason 3.) – A mell alatt (mellbimbó alatt) (máj meridián)

11. pont (mellkason 4.) – Raglán vonal (allergiánál, légzési nehézségeknél)

12. pont (kézfejen 1.) – Hüvelyujj belső része a körömágynál (tüdő meridián),

13. pont (kézfejen 2.) – Mutatóujj belső része a körömágynál (vastagbél meridián)

14. pont (kézfejen 3.) – Középső ujj a körömágynál (hármas melegítő meridián)

15. pont (kézfejen 4.) – Kisujj belső része a körömágynál (szív meridián)

16. pont (kézfejen 5.) – “SKÁLA VONAL” – a kisujj és a gyűrűsujj közötti mélyedés.

Kopogtatjuk, vagy a másik kéz ujjaival leszorítjuk ezt a vonalat, miközben szemükkel a következő mozgást végezzük:

Csukott szem – csendben,

Nyitott szemmel szemkörzés jobbra le… balra le – csendben,

Szemkörzés mindkét irányba, és közben dúdolás (pl. „boldog szülinapot!” dallama)

Szemkörzés mindkét irányba, és közben számolás 1-5,

Szemkörzés mindkét irányba, és közben dúdolás („boldog szülinapot!” dallama)

Mély LÉLEGZET!

17. pont (fejtetőn) frissítő kopogtatás a fejtetőn…

2x végigvezetem ezt a sorozatot, majd újra megvizsgálom, hogy most 1-10 intenzitás skálán mennyire élem meg a fájdalmat. Ha még nem csökkent le 0-ra akkor folytatom.

Ha közben bármi más érzelem vagy téma jön fel, érdemes ezzel a témával folytatni a kopogtatást.