Alkotás, kreativitás^

Az alkotás csak önfeledt játék lehet. A gondosan készített szerszámról megfeledkezik a mester, amikor alkot. (Beszélgetés az angyallal, 151. oldal)

Átalakító vagy. Megölöd a gyümölcsöt, és átalakítod emberré. A föld “többlete” meghal benned és újjászületik. (Beszélgetés az angyallal, 170. oldal)

Minden gyerek született művész. A probléma, hogy hogyan marad az, miközben felnő! (Picasso)

Ha nem vagy kész arra, hogy hibázz, soha nem vagy képes semmi eredetit teremteni. (Sir Ken Robinson: Az iskola megöli a kreativitást?)

A kreativitás ugyanolyan fontos mint a műveltség, és ugyanolyan megbecsülést érdemel! (Sir Ken Robinson: Az iskola megöli a kreativitást?)

Amikor a szeretet és a jártasság együttmuködik – mestermu születik. (John Ruskin)

Találj egy olyan tevékenységet, amit élvezel — és többet nem kell dolgoznod! (Ismeretlen szerző)

Ha szerény vagy, a vesztéstol sem félsz, és a gyozelem nem részegít. Ha szerény vagy, tetted jutalmával nem törodsz — maga a tett az örömöd. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A legnagyobb hatalom az a képesség, hogy megalkossuk, amire legjobban vágyunk, és közben értéket teremtsünk mások számára. (Tony Robbins)

Bátorság^

A bátorság a tudás sajátos formája. Tudjuk, mikor és hogyan kell félnünk, és azt is, hogy ne féljünk, amikor nem kell félnünk. (David Ben-Gurion, izraeli miniszterelnök, 1886-1973)

A bátorság minden formája érdekes paradoxont hordoz magában. Arról a látszólagos ellentmondásról van szó, hogy miközben teljes és tökéletes elkötelezettségre van szükség, annak is tudatában kell lennünk, hogy esetleg tévedhettünk. Ez a dialektikus kapcsolat a meggyőződés és a kétely között a legmagasabb szintű bátorság jellemzője. (Rollo May: “Az alkotás bátorsága” 1985)

A bizalom bátorság, a hűség ero. (Marie Von Sievers)

A bátorság nem a kétségbeesés hiánya; inkább az a képesség, hogy továbblépjünk — a kétségbeesés ellenére is. A bátorság, idegen szóval “kurázsi”, a francia “szív” szóból származik. Hasonlóan ahhoz, ahogy a szív vért pumpál a karjainkba, lábainkba és agyunkba — lehetővé téve a fizikai szervek működését — a bátorság a lelki értékeket teszi lehetővé. Ez minden más erény és személyes érték alapja. Bátorság nélkül a szeretet függőséggé halványul, és a hűség megalkuvássá válik. (Rollo May: “Az alkotás bátorsága” 1985)

Béke, harmónia, egyensúly^

Ne harcolj a békéért, békélj meg a békéért! (Ismeretlen eredetű)

Vigyázz a mértékre! Mert ami több, úgy le mint föl, az letérés az útról. (Beszélgetés az angyallal, 161. oldal)

A harmónikus kapcsolatban nem elég, ha a másik ember megcselekszi, amit kérek tole: még ráadásul az is fontos nekem, hogy a másik ezt jószándékkal és szívesen tegye. (Marshall Rosenberg)

A biztonságot keresed? — Legyél te a biztonság!… Önmagad biztonsága.

A békét keresed? — Legyél te a béke!… Önmagad békéje.

A fényt keresed? — Legyél te a fény!… Önmagad fénye.

(Popper Péter)

Békesség, boldogság, öröm^

Azok boldogok, aki még vagy már tudnak sírni. Csak ok vígasztalhatók meg. Akik nem tudnak sírni, azokat nem lehet megvigasztalni… (Ismeretlen eredetű)

A ti örömötök maga a bánat, mely igaz orcáját mutatja (Khalil Gibran)

A boldogság forrása nem rajtunk kívül, hanem bennünk van. (Lev Tolsztoj)

Szeretni ezt az életet, az egyetlent, a végeset. Szeretni, hogyha bánt is, ha mostohánk is néhanap, de kék az ég és süt a nap, s van benne boldogság is. (Várnai Zseni)

A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja. A fény csak abban válik áldássá, aki ad belole. (Hamvas Béla)

Az élet az édesanya tiszteletével kezdődik. És a boldogság, az egészség és a szeretet is. (Bert Hellinger)

Gyerekkoromból emlékszem egy jelenetre: önfeledten szaladgáltam a parkban, édesanyám meg békésen kötögetett egy padon, majd amikor elhasaltam, odarohantam hozzá és nagyokat sóztam rá, mi az, hogy nem tudott rám vigyázni. Néha elgondolkodom azon, hogy venné ki magát, ha majd meghalok, számon kérném a Jóistent, miért nem vigyázott rám jobban. (Popper Péter)

Egy buddhista gyakorlat arra tanít, hogy a nap végén, lefekvés előtt emlékeztető szavakban írd fel, mi az, amin felizgattad magad, mi esett rosszul, mi háborított fel. A hét végén nézd végig, s ami érzelmileg közömbös, húzd ki. Aztán egy hónap elteltével tedd meg ugyanezt. Látni fogod, mennyit izgatod magad fölöslegesen olyan dolgok miatt, amelyek nem érnek meg semmiféle izgalmat. Mégis: egy adott pillanatban ezek kerekedtek felül. Ismerek olyanokat, akik számára a rossznak van valóságértéke, ha jó történik velük, azt álomszerűnek tartják. Ezeket az embereket elneveztem örömgyilkosoknak. (Popper Péter)

Düh, harag, erőszak^

Amikor dühös vagyok, három dolog biztos:

1. Szeretnék valamit, amit nem kapok meg.

2. Azt mondom magamnak, hogy valaki “meg kellene, hogy adja nekem”

3. Ha meg is kapom, amit szeretnék, nem azzal a jó szándékkal és nem olyan szívből jövően kapom meg, ahogy szeretném. (Marshall Rosenberg)

Lépjünk ki a hétköznapi eroszak körforgásából a családon belül és a nemzetek nagy családján belül. A hétköznapokban gyakorolt eroszak a háború, a terrorizmus, a politikai elnyomás és a bunözés iskolája. Meg lehet, és meg kell állítanunk. A hétköznapi eroszak és a nemzetközi eroszak olyan szorosan kapcsolódnak össze mint az ökölbe zárt kéz. (Riane Eisler író, az emberi jogok aktiv védelmezoje és Nobel békedíj jelölt)

Ha az “eroszak” szó olyan viselkedést jelent, amely fájdalmat és sérülést okoz, akkor az önmagunkkal és másokkal való komunikációnk nagy részét eroszakosnak mondhatjuk. (Wayland Myers)

Zurzavaros, ellentmondásos időkben a gazembernek van hatalma. A szellemi és az erkölcsi kiválóság a békét és a csendet szereti. (Tacitus (55-117), római történetíró)

Az eroszak minden formája kielégítetlen szükségleteink tragikus kifejezodése. (Marshall Rosenberg)

A vadság embertelen, s nem ismerünk olyan “Nagy Embert”, aki ne lett volna szelíd. Jézus, Buddha, Lao Ce, minden bölcs, szent és nagy művész: szelíd volt. Tudnod kell: a szelídség a legnagyobb ero. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Polyák Imre, világ és olimpiai bajnok birkózónk, aki látványosan szelíd ember, azt mondta, hogy agresszív embernek soha nem volt esélye vele szemben. Nagy ellenfelei mindig hozzá hasonló „szelidek” voltak. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A fanatizmus mindig az elfojtott kétségek jele. (Ismeretlen eredetű)

Ha átfut rajtam egy dühös gondolat, hogy valakit legszívesebben agyoncsapnék, attól még nem vagyok gyilkos. Ezek csak olyanok, mint egy átsuhanó madárraj. De ha beleegyezel, hogy mint negatív indulatok fészket rakjanak az ereszed alatt, szaporodjanak, azért már felelsz. (Popper Péter)

Egység — másság^

Ha a sokféleség közös alapot és célt talál, nagy dolgot szülhet. Mindenki megőrzi másságát — de egyirányba húz. Ez a fejlődés útja az élet minden színterén. (Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 254. old.)

Az igaz ember minden egységben megőrzi a maga különbözőségét. (Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 254. old.)

Együttérzés, empátia^

Amikor a szavak szívbol szólnak, minden akadályon áttörnek, és együttérzést teremtenek. (Marshall Rosenberg)

Ne ítéld meg a testvéredet, amig nem jártál legalább 2 mérföldet a mokaszinjában. (Indián mondás)

Értékeink erőteljes kifejezése nem feltételezi a másik fél megtámadását. (Marshall Rosenberg)

Talán, ha jobban figyelnénk egymásra, a történelemnek nem kellene megismétlődnie. (Ismeretlen eredetű)

Hogyan figyeljek rád, ha nem azt mondod, amit hallani akarok??! (Ismeretlen eredetű)

Ha arra kérlek, hogy hallgass meg, és Te tanácsot adsz vagy helyettem próbálsz cselekedni, csak megerosíted a félelmemet és gyöngeségemet. Nem kérek mást, csak hogy figyelj rám, és hallgass meg. (ismeretlen eredetű)

Amikor szívbol történik az adás, nem lehet megmondani, hogy ki ad és ki kap! (Marshall Rosenberg)

Hogy vagy? Hogyan tehetném az életedet gyönyörűbbé? (Marshall Rosenberg)

Minden ember természetébol fakadóan élvezi, ha hozzájárulhat mások jólétéhez – ha ezt saját akaratából teheti meg. (Marshall Rosenberg)

A tanácsadás soha nem lehet olyan hatékony és boldogító, mint két egyenlo partner együttérzo kapcsolata. (Marshall Rosenberg)

Ha kapcsolatot találok azzal, hogy valakinek milyen felemelo életminoségre van szüksége, harmóniába kerülök vele. (Marshall Rosenberg)

A szenvedonek nyújtott figyelem képessége nagyon ritka és bonyolult valami. felér egy csodával — Maga a csoda! (Simone Weil, francia író)

Bármit adsz, vámmentesen add! (ismeretlen erdetű)

Nem tudok senkinek semmit tanítani, csak megteremthetem számára azt a környezetet, amelyben tanulni képes. (Carl Rogers)

Ha úgy bánunk egy emberrel, amilyennek mutatja magát, akkor rosszabbá válik, mint amilyen valójában. Ha úgy bánunk vele, amilyen lenni szeretne, segítünk neki azzá válni, amire képes. (Goethe)

A valódi hatalom nem nyom el másokat, hanem együttműködik. (Tony Robbins)

Ahhoz kell csak igazán nagy ero, hogy engedni is tudjunk akaratunkból… (Ismeretlen eredetű)

Jó az egyedüllét, ha van valaki, akinek idonként elmondhatjuk: jó az egyedüllét… (Ismeretlen eredetű)

Minden ember számára a legjobb gyógyszer az ember. (Ismeretlen eredetű)

Ne járj mögöttem – lehet, hogy nem vezetlek. Ne járj elottem – lehet, hogy nem követlek. Járj hát mellettem, s légy a társam, szövetségesem. (Albert Camus)

Tiszteld az embert! Nem azt, amivé tette magát, hanem azt, aki benne rejlik, s tán maga sem tud róla. A másik ember tisztelete, a benne lakó Isten tisztelete. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Abban a pillanatban, amikor a másik ember megérzi, hogy engem ugyanúgy érdekelnek az o szükségletei, mint a sajátom, akkor megtaláljuk a módját annak, hogy mindkettonk szükségletei kielégüljenek. (Marshall Rosenberg)

A harcmuvészetben a taktika: az ellenfélnek nem ellenáll, hanem mozgását átveszi, belesimul, vele együtt folytatja, s a végén kibillenti egyensúlyából. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Aki beszél, vet, aki meghallgat, arat. (Perzsa mondás)

Erő, hatóerő^

Indulj – de ne válj indulatossá! Törj a célod felé, de ne fejetlenül! Ha bármihez hozzájuttat most a sorsod, tudd, hogy “tehetős” lettél! A kínai is pontosan úgy gondolja, mint a magyar: most tehetsz másokért, mindenkiért! Aki zsebre teszi a szerencsét, vétket követ el: elsősorban önmaga ellen. Az akinek adatik, s nem ad: “a tehetős, aki nem tesz”, hanem az áldást, ahogy manapság mondják: “lenyúlja”, a saját bukását készíti elő. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv, 154. old.))

Vigyázz, mert hatással vagy mindenkire, és ha ez nem tudatosul benned, nem fogod fölismerni, hogy amit tapasztalsz, azt te váltod ki az emberekből. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv, 235. old.)

Aki nem tudja, hogy minden gondolatával teremt, és azzal áltatja magát, hogy gyenge és kiszolgáltatott, önmaga ellen is vétkezik, mert elfelejti isteni eredetét. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv, 235. old.)

A hagyomány úgy mondja: a Hatalom: szolgálat! Minél erősebb vagy, minél nagyobb hatalmad van, annál inkább felelős vagy másokért. Aki pedig legfelül van, annak nincs “énje” — minden tettével, gondolatával szolgál — még a lélegzetét is másokért veszi… (Müller Péter: Ji King Jóskönyv, 236. old.)

Erőszak^

Erőszakos az, aki önmagát szolgálja — s ebben lehet a legnagyobbat bukni. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv, 236. old.)

Fájdalom, félelem, szenvedés^

A fájdalom a fejlődés üzemanyaga. (Osho)

Ha valaki a félelmetlenséget elérte, vagyis akit többé semmivel sem lehet megijeszteni, egymagában elég ahhoz, hogy boldog legyen. (Hamvas Béla: Titkos jegyzőkönyv)

A félelemtol az ember passzív lesz. Az aktivitástól pedig eros!!! (Ismeretlen eredetű)

Minden “negatív” érzés mögött félelem van. Ha elengedem a félelmet, megérzem a szeretetet, ami mindig jelen van. (Gerald Jampolsky)

A félelem az a sötétkamra, amelyben a negatívok előhívódnak. (Michael Pritchard)

A ki nem mondott félelem, vagy szorongás agresszióként jelenik meg. A másik ember könnyen támadásnak veheti. (Marshall Rosenberg)

Ha megmaradsz a félelmeidben, akkor lemaradsz az élet össze öröméről is — akkor gyáva vagy. Az életet csak azok ismerhetik meg, akik tudják, hogyan kell kockáztatni. (Osho)

A szenvedésnek egyetlen módja létezik, amikor elhiszünk egy gondolatot, amely harcba száll azzal, ami van. Ha szeretnéd, hogy a valóság különbözzön attól, ami van, az olyan, mintha elkezdenél egy macskát ugatni tanítani. Próbálkozhatsz és próbálkozhatsz, és a végén a macska fel fog nézni rád, és azt mondja, “miau”. Azt akarni, hogy a valóság más legyen mint amilyen, reménytelen. (Byron Katie)

A kérdésekkel nem vizsgált elme az egyetlen szenvedés. (Byron Katie)

Teljes mértékben eltávolodsz a valóságtól, ha azt hiszed, érthető okod van a szenvedésre. (Byron Katie)

Fegyelem^

A belső fegyelem megtart, mint testet a csontváz. A külső fegyelem páncél: véd és akadályoz. A természetben az alacsonyabb rendű élőlényeket kitinpáncél védi. Kívül kemények, belül puhák. A páncél: fal köztük és a világ között. Ha áttörik, védtelenek. A magasabb rendű élőlényeknek gerincük van. Kívül lágyak, a tartásuk belül van. Szabadabb a viszonyuk a világhoz, s bár könnyebben megsérthetők, mégis nagyobb biztonságban vannak. Az emberi psziché szétesik fegyelem nélkül. A fejlődés útja az, hogy a külső fegyelem belső fegyelemmé változzon. Csak a belső fegyelem tanít meg élni a szabadsággal. Belső fegyelem nélkül a szabadság megbetegít. Ezért van olyan sok pszichés zavar a modern kultúrában. (Popper Péter: A belső utak könyve)

Hála, köszönet^

Minél jártasabbá válsz a hála muvészetében, annál kevésbé leszel játékszere a neheztelésnek, depressziónak és kétségbeesésnek. (Sam Keen)

A hála átélése alkímia, nemes szívuvé és nagylelkűvé változtat. (Sam Keen)

A hála varázsitala fokozatosan feloldja éned kemény burkát – a birtoklás és ellenorzés kényszerét – és nagylelku lénnyé változtat. (Sam Keen)

Szüleinknek, oseinknek nemcsak áldozatai, hanem foképp megmentoi vagyunk – ha vétettek bármiben is. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A bölcs az áldásait számlálja, a bolond a problémáit. (Ismeretlen szerző)

Hitelesség, igazság, őszinteség^

Semmilyen hagyaték nem olyan gazdag, mint az őszinteség. (Shakespeare)

Táncolj úgy, mintha senki nem nézne. Énekelj úgy, mintha senki nem hallgatna. Szeress úgy, mintha soha nem sérültél volna. Dolgozz úgy, mintha nem lenne szükséged pénzre. Élj úgy, mintha a Mennyországban élnél. (A szerző valószínűleg William W. Purkey)

A bölcsek így mondják: „Ha meg akarod javítani a világot, eloször az államot kell megjavítani; ha az államot akarod megjavítani, eloször a családot kell, s ahhoz, hogy a családodat megjavítsd, eloször javítsd meg magadat.” (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Ha viszályba kergeto, konok „igazság”, tudd, hogy van ennél bölcsebb igazságod is. Ha már viszályban vagy, ne egódtól, hanem lényed középpontjától várd a megoldást. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Aki legyőz másokat — erős. Aki legyőzi önmagát — hatalmas. (Lao Tzu)

Valódi viszály csak egyetlen van: az önmagunkkal való meghasonlás. A belháboró. A kétség. Amikor hiszünk is, meg nem is. Kimondjuk és megbánjuk. Amikor félszívvel teszünk valamit. Amikor lelkem mélyén nem értek egyet ünmagammal. Térj vissza a középpontodba! (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Látni és hallani azt, ami bennem van — és nem azt, aminek lennie kellene. Elmondani azt, ami érzek és gondolok — és nem azt, amit mondanom kellene. Érezni azt, amit érzek — és nem azt, amit éreznem kellene. Kérni azt, amire szükségem van — és nem várni, várni, várni, amíg engedélyt kapok. Merni, hogy azt tegyem, amit szeretek — ahelyett, hogy mindig a biztosat választanám. (Virginia Satir)

Az oszinteség elorevivobb, ha kritika, ítélet és támadás nélkül fejezzzük ki, mi történik bennünk. (Marshall Rosenberg)

Uralkodjék a valóság minden gondolatom felett, és az igazság legyen életem vezérloje. (Djual Khul, tibeti mester)

Ahogy önmagunkkal kommunikálunk, meghatározza, mit teszünk az életben. (Tony Robbins)

Magunkat többre tartjuk, mint kellene, és kevesebbre becsüljük, mint amennyit érünk. (Goethe)

Kérdezd meg magad: szívesen lennél-e barátja önmagadnak? (Aman Sahihi)

Az emberben semmi sem olyan szép, mint szíve oszintesége. (Sri Chinmoy)

A mai nap igazságot szólok és oszintén, szívembol beszélek. (Ismeretlen eredetű)

Saját valódi természetedet csak akkor pillanthatod meg, ha önfeledten cselekszel. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Tiszta szívbol szól a száj. Annak mutatom magam, aki valójában vagyok. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Bátran légy tenmagad, akárhogy ráncigálnak. Vezérnek lássanak bár vagy muzsikus cigánynak. Fölemel tisztelettel a világ vagy legyűr. A páholyban, a porban az vagy, ami belül. (Benjámin László)

Az ember azzá lesz, amit eszik… Ezen túl, táplálnak a jó és a rossz érzések, gondolatok… Az ember azzá lesz, amit gondol… De legfoképpen a hitek és a tévhitek táplálnak… Az ember azzá lesz, amivé hite és képzelete alapján varázsolja magát. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A szerényt az álszerénytol a hiteles önismeret különbözteti meg. Ismerd és becsüld saját értékeidet. Ne légy se szolgalelku, se önmagad igazágtalan bírája – és ne várj senkitol elismerést. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Bármit teszel, ami nem a legtöbb örömet adja — tagadás. (Sams és Carson, Medicine Cards, 1988)

Saját szükségleteim megtagadása mások biztonsága érdekében, garancia arra, hogy a “sakál világban” maradjunk. (Marshall Rosenberg)

Az őszinte, legmélyebb meggyőződésedből fakadó “nem”, jobb mint az “igen”, amivel a kedvemben akarsz járni, vagy — ami még rosszabb — valami nehézséget akarsz kikerülni.

Humor

A humor belso távolságot tart önmagunk és az események között. A távolság pedig helyesebben mutatja az arányokat. (Ismeretlen eredetű)

Igazság, valóság^

Ahol a valóság igazán számít, ott nincs “hogyan kellene, hogy legyen”. Ott csak az van, “ami van”, éppen úgy, ahogy van, éppen most. Az igazság minden történetnél előbbre való. És minden történet, mielőtt megvizsgálnánk, elzár bennünket attól, hogy lássuk, ami igaz… az igazság önmagától – önmagában létezik, és nem akarja, hogy bárki is diktálja. (Byron Katie)

Ha harcba szállsz a valósággal, veszítesz – és csupán az esetek 100%-ban. (Byron Katie)

Ítélet, kritika, hibáztatás — ítéletmentesség^

Senki sem különleges, vagy mindenki különleges. Senki sem közönséges, vagy mindenki közönséges. Bármit is gondolsz magadról, légy szíves, gondold ugyanazt a többiekről is, és akkor a probléma eltűnik. (Osho)

A legbántóbb sakálod a legjobb tanítód. (Marshall Rosenberg)

Van véleményem, de nem biztos, hogy egyetértek vele! (Ismeretlen szerző)

A kritika és az ítélet a kielégítetlen szükségletek tragikusan reménytelen kifejezései. (Marshall Rosenberg)

Az a gondolat, hogy valaki hibás, vagy bunös, már önmagában erőszak! (Marshall Rosenberg)

Az igaz ember titka a nyitottság. A másikat befogadja – mégpedig úgy, hogy szivébol kiürül az eloítélet, ellenérzés, ellenkezés, önvédelem. Nincs benne semmi olyan gondolat vagy érzés, amely a másik lényét kizárja vagy elítéli. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Nincs bennem elotélet, vélemény, magam gyártotta kép rólad – olyannak látlak s fogadlak el, amilyen vagy. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Ha viszályba kergeto, konok „igazság”, tudd, hogy van ennél bölcsebb igazságod is. Ha már viszályban vagy, ne egódtól, hanem lényed középpontjától várd a megoldást. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Ha mások fel tudnak dühíteni, nem vagyok a magam ura – vagy még pontosabban kifejezve, még nem találtam meg „belső uralkodómat”. Más szóval ki kell fejlesztenem azt belső képességemet, hogy a külvilág benyomásai csakis olyan módon érhessenek el engem, amelyet én magam választok meg. Csak akkor válhatok képessé a magasabb szintű tudás elsajátítására, ha képes vagyok erre. (Rudolf Steiner: Hogyan ismerjünk meg magasabb világokat)

Amikor másokat hibáztatunk, lemondunk arról a lehetőségről és hatalomról, hogy mi magunk változzunk. (Marshall Rosenberg)

Az a jó a sakálban, hogy újra és újra megmondja, mi a baj veled. (Marshall Rosenberg)

Ha csalódás ér, az azt jelenti, hogy alulmaradtunk egy hatalmi harcban. Ilyen helyzetekben gyakran használjuk az érzelmi zsarolás egy formáját, hogy visszavágjunk. Az érzelmi zsarolás egyik legjobb formája a csalódás. Ha csalódottak vagyunk, azzal bosszút állhatunk a másikon. Olyan, mintha ott állnánk sebzetten az ajtaja előtt, és azt mondanánk: “Ez az ember nem lehet jó ember, ha ezt tette velem. Ezentúl mindig itt fogok állni, mint egy emlékmű, hogy mindenki tudja meg, micsoda szemét alak ez.” A szívfájdalom így lesz a bosszú eszköze. (Chuck Spezzano: “Ha fáj, az nem szerelem” 88. old.)

Jelenlét^

Az élet pillanatok millióiból áll, de egyszerre csak egyetlen pillanatot élünk meg. Ahogy ebben a pillanatban elkezdünk egy változást, elkezdjük megváltoztatni az életünket. (Trinidad Hunt)

Jó és Rossz^

Két ember van: az egyik, akinek “füle van a hallásra” — a másik, akinek “nincs”…. ez nem két emberfajtát, de sokkal inkább két lelki minőséget jelöl. Mindkét ember bennünk van, hol hallunk, hol nem. (Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 18. old.)

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá. (Shakespeare)

Túl a jóról és a rosszról alkotott nézeteken van egy rét. Ott találkozom veled. (Rumi XIII. századi perzsa, szufi költo)

Ne a rosszat javítsd, hanem a jót fokozd! (Beszélgetés az angyallal, 144. oldal)

A rossz az öröm bölcsője. Hiába menekültök tőle. Nincs rossz. A rossz az alakuló jó, a még nem kész. (Beszélgetés az angyallal, 168. oldal)

Árnyék mögött fény ragyog, Nagyobb mögött – még nagyobb, Amire nézek: az vagyok… (Ismeretlen eredetű)

A népmesék vége, hogy a jó elnyeri jutalmát, s a rossz a büntetését. Itt nem erkölcsi minősítésről van szó. Jó az, aki a bajban fölébredt. megtalálta benső Istenét, önvalóját, s most elindul, hogy sorsának következő feladatát teljesítse. A rossz az, aki a bajban nem ébredt föl, nem lett több, fényesebb, szabadabb, de benne maradt a mókuskerékben, öntudatlanul rohan tovább, és ismétel, ismétel, mint a bukott diák. Az ilyen csak a bajokon kesereg, változtatni nem tud, nincs ereje hozzá – ott marad a romokon. (Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 194. old.)

Jövőkép^

A jövőkép a láthatatlan meglátásának művészete (Jonathan Swift)

A jövőkép feladat nélkül csak álom. A feladat jövőkép nélkül kényszermunka. A jövőkép és a feladat a világ reménysége. (Felirat egy templom faláról, Sussex, Anglia, kb. 1730)

Ahhoz, hogy átküzdd magad egy kemény akadályon, nem kell egy Grand Prix pilóta reflexeivel, egy Herkules erejével, egy Einstein koponyájával rendelkezned. Elég, ha pontosan tudod, mi kell tenned. (Greenbank, Anthony (20.sz.) amerikai szerző)

Ebben a világban nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat, nagy szeretettel. (Teréz Anya)

Akinek nincs célja, széthullik. De életcélja mindig mindenkinek van: legfeljebb nem tud róla. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Csak azok képesek a lehetetlenre, akik képesek látni a láthatatlant. (Gaines, Frank L)

A bölcsek azt mondják: szorult helyzetébol az ember nem akkor kerül ki jól, ha menekül, hanem ha van egy uticélja. Kövesd a célodat! Saját valódi természetedet csak akkor pillanthatod meg, ha önfeledten cselekszel. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A múlt hibáit a jelenben felismerni nem kis dolog. De nem elég. Jövokép is kell. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

A LEHETOSÉG azokkal táncol, akik már a táncparketten vannak. (H. Jackson Brown, Jr.)

Konfliktus, harc^

A konfliktus az élet és a fejlodés szerves része; tekinthetjük az “élet táncának”, amelyben mind a saját, mind a partnerünk szükségleteit felfedezhetjük és meghallhatjuk. (Marshall Rosenberg)

Harcolj mindig, ha a cél nemes. De ne állj ellen, ha nem érdemes. (Ismeretlen eredetű)

A legszenvedélyesebb viták olyan dolgokról folynak, melyekre nézve egyik félnek sincsenek kétségbevonhatatlan bizonyítékai. (Bertrand Russell, angol filozófus, matematikus, 1872-1970)

A feszültségmentes élet olyan, mint az a vitorlás hajó, amely lehorgonyozva, behúzott, felcsavart vitorlákkal áll, és korhadó alját belepi a moszat. (Ismeretlen eredetű)

A vita célja nem a győzelem, hanem a fejlődés. (Joseph Joubert)

Megkülönböztető képesség^

A megfigyelés és az értelmezés megkülönböztetése az emberi intelligencia legmagasabb fokú teljesítménye.” (J. Krishnamurti)

Mosoly^

Egy mosoly olyan mint az influenza… “Elkapod” anélkül, hogy tudnád. (Ismeretlen eredetű)

Nehézségek, kihívások^

A nehézségek elmúlnak, de a válaszaink, tehát ahogyan fogadjuk oket, nem múlnak el! (Ismeretlen eredetű)

Az egyetlen valódi kudarc akkor következik be, ha feladjuk. (Ismeretlen eredetű)

A nehézségek mindig a jellem próbái. Az akadályok ismételt legyozése nevel s tesz valóban eroteljessé. (Müller Péter: Ji King Jósköny)

Önbecsülés^

Az ember nem érezheti magát kényelmesen saját önbecsülése nélkül. (Mark Twain)

Ha nem vagyok jelen magamnak, ha nem állok ki magamért, kitől várom ezt? Ha csak önmagammért vagyok, ki vagyok én? Ha nem most, mikor?! (Hillel, 2000 évvel ezelőtt élt főrabbi)

Kár, hogy saját értéktelenséged tudatával vagy elfoglalva! (Ram Das)

Siker^

A jólvégzett munka jutalma, hogy elvégezted. (Ralph Waldo Emerson)

A siker nem jön hozzád — te mész hozzá. (Marva Collins)

Szabadság^

A szabadságot egyetlen ország, kormány, párkapcsolat, barátság vagy vezető sem garantálhatja a számodra. Saját magad számára egyedül TE biztosíthatod a szabadságod. (Sri Ram Kaa – Kira Raa)

Szeretet^

Az ido csak akarat és energia, és mindez egyszeruen szeretet. (Ismeretlen eredetű)

Egyetlen dolgom e Földön a szeretet. (Victor Hugo)

Csak a szeretetet tanítsd, mert ez az, ami vagy! (Gerald Jampolsky)

A szeretet a félelem elengedése. (Gerald Jampolsky)

Azt választom, hogy igazam legyen, vagy azt, hogy szeretet legyen?! (“A csodák útja”, 1975, angol nyelvű leírás a könyvről)

Tisztában vagyok vele, hogy mindenki szeret engem. Csak nem várhatom el, hogy mindenki tudatában legyen ennek. (Byron Katie)

Akkor szeress, amikor legkevésbé érdemlem. Mert akkor van rá nagy szükségem.”? (Kínai közmondás)

Szó, szavak^

Csodálatos kehely szállt alá az égből. Az embergyermek elkapta, elejtette. Ezer darabra tört, csikorgó cserépszilánkra: Szavakra. Nincs sok szó – csak egy kehely. Újra és újra alászáll az Égből. (Beszélgetés az angyallal, 90. oldal)

Minden a szavak helyes használatán múlik. (Konfucius, i.e. 551-479)

Szükségletek^

A legkönnyebb módja annak, hogy egy hiányt begyógyítsunk, az az, ha megadjuk azt, amiről úgy érezzük, hogy hiányzik. A szükségleteink egy kapcsolatban azokat a dolgokat jelzik, amelyeket a mi feladatunk megadni. Általában az a leggyakoribb panaszunk a szüleinkkel kapcsolatban, hogy nem adták meg azt, amire szükségünk volt – de amire szükségünk volt a szüleinktől, az pontosan ugyanaz, amit nekünk kell nekik megadnunk. ha megadjuk nekik azt, amiről úgy gondoljuk, hogy elvártuk tőlük, akkor az igényünk kielégül.

Arra várni, hogy, hogy valaki más elégítse ki a szükségleteinket, az egyik legnagyobb összeesküvés saját fejlődésünk ellen, ami megakadályoz bennünket abban, hogy előrelépjünk. A szükségleteink egy kapcsolatban megmutatják nekünk — ha hajlandók vagyunk észrevenni — hogy mi az, amit adnunk kell. Ha megtesszük ezt a vezetői lépést, és megadjuk másoknak azt, amiről azt hittük, hogy nekünk van rá szükségünk, azzal mindenki nyer. Azzal, hogy adunk, egyúttal kapunk is. (Chuck Spezzano: “Ha fáj, az nem szerelem” 89-90. old.)

Tanulás — az Út^

A hasonlóságunk miatt találkozunk, és a különbségeinkből tanulunk. (Virginia Satir)

A száz mérföldes út egyetlen lépéssel kezdődik. (Kínai közmondás)

Amikor elengedem aki vagyok, azzá válhatok, aki lehetek. (John Heider)

Azok vagyunk, amit újra és újra teszünk. A kiválóság nem egy tett, hanem egy szokás. (Arisztotelész)

Magunkban teremthetjük meg a változást, amelyet a világban látni kívánunk. (Gandhi)

A világ megváltoztatását csak a magam megváltoztatása teszi lehetővé. A körülményeknek itt semmi szerepük nincs. (Hamvas Béla: Silentum)

Csak akkor tanulunk, amikor játszunk – egy gyermek komolyságával. (Goethe)

Az igazi tanulás akkor történik, amikor a versenyszellem eltunik. (J. Krishnamurti)

Ha az a célod, hogy túllépj egy módszeren, tanuld meg a módszet. Ha könnyedségre vágysz, dolgozz keményen. Ha egyszerűségre vágysz, válj mesterré az összetettben. (A kínai festészet tanítása)

A transzformáció quantum ugrás az életünk minoségében. Egy lépés, amellyel a túlélobol élové, a körülmények áldozatából az életünk alkotóivá … a szeretet keresoibol szeretové válunk. (Ismeretlen eredetű)

Minden fuszálnak van saját angyala, amely ráhajol, és azt suttogja, „nolj, nolj!” (A Talmud)

Minden kis ujjászületo rügyecskének „tündére” van, aki segít neki kibontania magát a téli tetszhalálból. Nincs ereje még, de segítséget kap. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)Egy zsenge fuszál kuzdelmesen kibujik a füld alól… Nemcsak gyenge, tapasztalatlan is. Erejét a keserves küzdelemben szerzi meg. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Emberré lenni művészet. (Novalis)

Megmaradni és változni szakadatlan. (Bolyai János)

Még ha a jó vágányon is vagy — elgázolnak, ha csak egy helyben ülsz! (Will Rogers)

Eloszür csak érteni kezdünk valamit – s aztán megismerjük. A „jó ló” az, aki tudja, hogy o még csak „érti”, de nem „ismeri”. (Müller Péter: Ji King Jósköny)

A víz szüntelenül áramlik, s miközben mindenhez alkalmazkodik, mindent keményen kikerül, átfolyik rajta, s föloldja azt: önmaga nem változik. A víznek nincs formája csak lényege. Ezért mindent legyoz, és feltartóztathatatlanul hömpölyög a végtelen Tengerbe. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Önmagad beutazása — a mindenség beutazása (Weöres Sándor)

A bonyolult leegyszerűsítése – a zsenialitás képessége. (C.W. Ceran)

Csak úgy léphetsz tovább, ha kipróbálod, hogy magad mögött hagyd, amiben tökéletesítetted a tudásodat. (Ralph Waldo Emerson)

Senkinek semmit sem vagyok képes megtanítani, csupán elgondolkodtatni tudom az embereket. (Szokratész)

Megőrizve megváltozás, a bölcs utánaengedés művészete, melyet egy magas nádszállal jelképeznek: azért nem törik meg a hó súlyos terhe alatt, mert meghajlik ha kell, egészen a földig. Attól még nád marad, és ha elmúlik a tél, újra magasba lendül! (Müller Péter: “Jóskönyv — Ji King mindennapi használatra” 21. old.)

Az igazi nevelés nem a szigorú büntetés és a szereto engedékenység pofozó-símogató taktikáján múlik, hanem mindenekelott a példán! Gyermekünkre elsosorban a lényünkkel hatunk, azzal, akik vagyunk. Egész lényünkkel nevelünk. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Senkit sem lehet a változásra kényszeríteni. A változás kapui bennünk vannak, és csak belülről nyithatók. (Marilyn Fergusson)

Meggyozéssel és érzelmi ráhatással soha nem nyithatjuk ki más emberek belso kapuit. (Marilyn Fergusson)

A tanítás nem egyéb mint láttatás. Ha látsz, képessé válsz mások szemét is felnyitni. Aki lát, tudja hogy ot is látják! (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Ürítsd a csészéd, hogy friss teát önthess bele. (A Zen buddhizmus tanítása)

A Zen olyan mint a szappan. Először megmosakszol vele, aztán lemosod a szappant. (A Zen buddhizmus tanítása)

Tudatosság^

Alázatosnak senki nem születik. Ezt csak nagy munkával tudod elérni: önismerettel, életismerettel és a szüntelen “mérlegelés” jógájával. (Müller Péter: Jóskönyv)

Aki azt hiszi, hogy minden gyümölcs májusban érik, nem ismeri a szőlő édességét. (Ismeretlen)

Ha azt szeretnéd, hogy a dolgok valóban megváltozzanak, más gondolatokra van szükséged. (Abraham – Hicks)

Az ember gondolatai terméke. Amit gondol, azzá válik. (Mahatma Gandhi)

Az embereket nem maguk a dolgok zavarják, hanem a szemléletük, ahogy a dolgokat nézik. (Epiktetosz, görög történetíró, Kr. u. 60 körül – Kr. u. 120 körül )

Az EMK annak a tudatossága, hogy hogyan választjuk meg a szavainkat, és hogyan halljuk meg a másik ember szavait. (Marshall Rosenberg)

Nem a hely vagy a körülmény, hanem egyedül a gondolat tesz valakit boldoggá vagy szerencsétlenné. (Sir Roger L Estrange, angol szerző, 1616-1704)

A legnagyobb hatalom az emberi szükségletek meghatározásának és kielégítésének képessége – saját szükségleteinké és azoké, akiknek életét szívünkön viseljük. (Tony Robbins)

Az emberek idorol idore belebotlanak az igazságba, de legtöbben felpattannak és tobábbsietnek, mintha semmi sem történt volna. (Sir Winston Churchill)

Az ember igazi gazdagsága mindaz az érték, amit a világban megteremtett. (Mohamed)

Nyomorúságossá vagy gyönyörűségessé tehetjük az életet — attól függően, hogy hogyan gondolkozunk, és hogyan kommunikálunk. (Marshall Rosenberg)

Nem elég a tudás, alkalmazni is kell. Nem elég az akarás, cselekedni is kell. (Goethe)

A tudatosság a korlátokkal szembeni küzdelemben születik. A korlátokra szükség van — mint a folyónak a partokra, melyek nélkül a víz eltűnne a föld felszínén, és nem lenne folyó — hiszen a folyó az áramló víz és a partok közötti feszültség kettősségét hordozza. A határokkal szembeni fellépés a tágulás lehetőségét kínálja. A korlát és a kiterjedés — ily módon — együtt jár. A korlát feltételezi konfliktust, a korlátokkal való harc pedig valójában a teremtés forrása. (Rollo May: “Az alkotás bátorsága” 1985)

Fizikai testünk nélkül itt a Földön nem juthattunk volna el még a mai Én-tudatunkhoz sem. Először az anyagi világgal való folyamatos ütközés fejlesztette ki az Én-tudatot. Itt vagyunk ma. (Rudolf Steiner)

A nagyság ára a felelősség. (Winston Churchill)

Jó, ha tisztán és fényesen tartod magad: te vagy az ablak, amin keresztül a világot nézheted. (George Berbard Shaw)

Az élethelyzeteim adottak. Ebben determinált vagyok. Rajtam áll azonban, hogyan viselkedem e helyzetekben. Itt a szabadságom. Élethelyzeteink nagy részét – családunkat, szociális körülményeinket, betegségeinket – szinte „készen kapjuk”, vagy legalábbis igen sok, tőlünk független külső faktor határozza meg azokat. Viselkedésünk szabályozása azonban a hatalmunkban van, tőlünk függ. Így fonódik össze életünkben a determináció és a szabadság. Epiktétosz figyelmeztet arra, hogy azzal kell foglalkoznunk, ami tőlünk függ. Egy adott helyzetben sokféleképpen lehet viselkedni. Thomas Mann írja: „Eljött Petepré életének nehéz órája, amitől mindig félt – s lám, nemessé formálta azt.” A szabadság értelme a nehéz helyzetek nemessé formálása viselkedésünkkel. (Popper Péter: Belső utak könyve)

Ha lenne egy imám, így hangzana: “Istenem, kímélj meg engem attól, hogy szeretet, elismerést és megerősítést keressek! Ámen.” (Byron Katie)

A békesség imája: “Istenem, adj lelki békét, annak elfogadására, amin változtatni nem tudok, bátorságot, hogy változtassak, amin tudok, és bölcsességet, hogy felismerjem a különbséget.” (Ismeretlen szerző)

Várakozás^

Többet ér el a türelem, mint az eroszak. (Epikurosz)

Jól várakozni csak hittel lehet. Aki rosszul várakozik nem tud örülni annak, ami van. Álmai csak annak teljesednek, aki a jelenben is megtalálja önmagát. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Légy kitartó, s a rejtett szépség megnyilvánul. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Szerencsétlenségbol jöhet áldás. Megrekedtségbol jön virágzás. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Aki vitatkozik, az nem lát mélyre… Vitával még soha ember nem intézett el semmit. Várj ki a jobb idoket, és légy kész a kiegyezésre. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Ahhoz, hogy újat kezdj, a régit le kell zárni. A földbe esett magnak el kell halni, hogy gyümölcsöt teremjen. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted – de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s foleg hit, hogy ebbol végül héz lesz. Minden egyes téglánál látni kell a házat! Ez a hit. (Müller Péter: Ji King Jóskönyv)

Meg kell várni egy angyal, vagy egy szent türelmével, amíg a dolgok — emberek, eszmék, helyzetek — melyek hozzád tartoznak, eljutnak hozzád. Egyetlen lépést sem sietni feléjük, egyetlen mozdulattal, szóval sem siettetni közeledtüket. Mert bizonyos emberek, eszmék, helyzetek, melyek életedhez, jellemedhez, világi és szellemi sorsodhoz tartoznak, állandóan úton vannak feléd. Könyvek. Férfiak. Nok. Barátságok. Megismerések. Igazságok. Ez mind feléd tart lassú hömpölygéssel, s találkoznotok kell egy napon… Ha sietsz feléjük, elkerülheted azt, ami fontos, és személyesen a tiéd. Várj nagy erovel, figyelmesen, egész sorsoddal és életeddel. (Márai Sándor: Meg kell várni a dolgokat…)