2010-ben jelenik meg…

John Cunningham: “Együttérző Kommunikáció és az empátia ébredése” című könyve
Compassionate Communication & Empathy

A jövőben nem lesz olyan ember, aki békében élvezheti majd a boldogságot, ha mások körülötte boldogtalanok…. minden ember meglátja majd minden embertársában a benne rejlő isteni lényt… hogy minden egyes ember Isten képére teremtődött. Amikor eljön ez az idő… minden találkozás ember és ember között… természeténél fogva szakrális ritussá válik. (Rudolf Steiner: Az Angyal munkája az Ember asztrális testében)

Több rejlik a látásban, mint ami a szem elé tárul. (Norwood Russel Hanson: A felfedezés mintái)

Az Együttérző Kommunikáció bemutatása

A belső érdeklődés minősége, ami bizonyos egymás felé „fordulást” igényel, archetípusként jelenik meg Parsifal szavaiban, „„Bácsikám, ez az, ami bántja?” Amikor egy ember nyitottá válik arra, hogy aktívan érdeklődjék egy másik ember léte és sorsa iránt, és felé forduljon, Parsifal kérdésének fénye jelenik meg, és lehetővé teszi, hogy a kérdező lényének egy részét a megszokott határokon túl tágítsa a másik felé. (Baruch Urieli: Az éterikus világ érzékelésének gyakorlása)

Honnan jövök

E kiadvány célja, hogy támogassa az olvasót az együttérző kommunikáció megértésében és gyakorlásában. A Marshall Rosenberg által kidolgozott erőszakmentes kommunikáció áttekintésén kívül vázoljuk a tudatosság kétféle modelljét – a résztvevő és a megfigyelő tudatossági modelljét, az érzések és a szükségletek listáját, valamint párbeszéd mintákat.

A Waldorf-nevelés több, mint harminc éve központi része az életemnek szülőként, osztálytanítóként, Rudolf Steiner tanítványaként. E nevelés kibontakozásában látom gyermekeink és jövőnk kulcsát. Az antropozófia talaján állva olyan idézeteknek és forrásoknak is teret adok ebben a könyvben, amelyek felgyorsították számomra, hogy meglássam Marshall Rosenberg munkájának jelentőségét. Különösen érdekes párhuzamot fedezek fel az empátia működése és Goethe tudományos látásmódja között.

Látásmódunk átalakítása

Ha mások fel tudnak dühíteni, nem vagyok a magam ura – vagy még pontosabban kifejezve, még nem találtam meg „belső uralkodómat”. Más szóval ki kell fejlesztenem azt belső képességemet, hogy a külvilág benyomásai csakis olyan módon érhessenek el engem, amelyet én magam választok meg. Csak akkor válhatok képessé a magasabb szintű tudás elsajátítására, ha képes vagyok erre. (Rudolf Steiner: Hogyan ismerjünk meg magasabb világokat)

Miközben kifejlesztjük magunkban az Együttérző Kommunikáció gyakorlatát, éppen ezt a „belső uralkodót”, ezt a belső képességet kell felébresztenünk magunkban. Az ébredés során felfedezzük, hogyan választjuk meg, milyen értelmet tulajdonítunk a dolgoknak, különösen önmagunkkal és másokkal való kapcsolatainkban. E választás következményeképpen egyre inkább átjárja mindennapi életünket a fokozott megértés, az egyensúly és az együttérzés.

John Cunningham

John Cunningham